Od sutra upotreba pepela u građevinarstvu

Bez autora
Jul 02 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će u našoj zemlji od sutra pepelom iz termoenergetskih objekata moći da se grade autoputevi, aerodromske piste i železnička infrastruktura.Mihajlović je prilikom obilaska deponije pepela TE „Nikola Tesla B“ u Obrenovcu, uoči stupanja na snagu Uredbe o primeni pepela u građevinarstvu i putogradnji, istakla da na deponijama u zemlji trenutno ima približno 200 miliona tona pepela, čija tržišna vrednost iznosi više od milijardu evra.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će u našoj zemlji od sutra pepelom iz termoenergetskih objekata moći da se grade autoputevi, aerodromske piste i železnička infrastruktura.

Mihajlović je prilikom obilaska deponije pepela TE „Nikola Tesla B“ u Obrenovcu, uoči stupanja na snagu Uredbe o primeni pepela u građevinarstvu i putogradnji, istakla da na deponijama u zemlji trenutno ima približno 200 miliona tona pepela, čija tržišna vrednost iznosi više od milijardu evra.

Ona je objasnila da se pomenutom uredbom bliže propisuju uslovi za korišćenje pepela kao građevinskog materijala u Srbiji, s obzirom na to da takva praksa u zemljama SAD i Evropske unije postoji više od 50 godina.

Prema njenim rečima, prva deonica na kojoj će biti isprobana upotreba pepela biće na Koridoru 11, kod Mislođina, nedaleko od Obrenovca, u dužini od 200 metara.

Upotrebom pepela iz termoelektrana i drugih termoenergetskih objekata mogu se ostvariti uštede od 30 do 80 odsto u izgradnji puteva u poređenju sa korišćenjem standardnih građevinskih materijala, navela je Mihajlović.

Na Koridoru 11, kako je precizirala, gradnja kilometra autoputa u proseku košta sedam miliona evra, a korišćenjem pepela koštaće od 1,4 do 1,8 miliona evra po kilometru.

Ona je naglasila da će se pepeo "Elektroprivrede Srbije" (EPS), čija je ukupna vrednost veća od milijardu evra, ustupati besplatno za državne projekte, dok će u ostalim slučajevima morati da se plati.

Prema njenoj oceni, što pre treba početi sa korišćenjem pepela jer će se na taj način smanjiti i troškovi životne sredine, s obzirom na to da EPS trenutno za deponovanje pepela izdvaja 50 miliona evra godišnje.

Takođe, kako je dodala, upotrebom pepela povećaćemo broj kilometara koji možemo da izgradimo, a smanjićemo upotrebu neobnovljivih materijala, kao što su šljunak, kamen i pesak.

Vršilac dužnosti direktora JP"Putevi Srbije" Zoran Drobnjak izrazio je očekivanje da će već ove godine početi da se koristi pepeo za gradnju Koridora 11 na deonicama Obrenovac–Ub i Lajkovac–Ljig, kao i da će prva deonica kod Mislođina biti probna, nakon čega će biti ispitana.

Drobnjak je objasnio da ovo preduzeće već sarađuje sa Geomehaničkim institutom iz Češke i Građevinskim fakultetom u Beogradu na tom polju.

Zamenik direktora TE „Nikola Tesla“ Milan Petković precizirao je da su u TENT-u B uskladištena 52 miliona tona pepela, a u TENT-u A 80 miliona tona, dok se ukupno u postrojenjima ove termeolektrane dnevno proizvodi između 10.000 i 12.000 tona pepela.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik